Tämä blogiteksti pohjautuu Riitta Burrelin kolumniin “Työ vammaisten henkilöiden oikeuksien parissa jatkuu”.
VANE edistää vammaisten oikeuksia
“Vammaisten henkilöiden oikeuksien neuvottelukunta VANE on vammaisten henkilöiden oikeuksista tehdyn YK:n yleissopimuksen valtiollinen koordinaatiojärjestelmä. Sen tehtävänä on edistää yleissopimuksen kansallista täytäntöönpanoa ja vammaisten henkilöiden oikeuksien huomioon ottamista kaikkien hallinnonalojen toiminnassa.” (https://vane.to/etusivu)
VANEn toimii sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä, ja se koostuukin eri toimijoiden edustajista. VANEssa toimii muun muassa seuraavia edustajia:
- ministeriöt
- vammaiset henkilöt ja heidän omaisensa
- työmarkkinajärjestöt
- vammaisjärjestöt
- alue- ja paikallishallinnot.
VANE liittyy olennaisesti YK:n vammaisyleissopimukseen, joka astui Suomessa voimaan vuonna 2016. Vammaisyleissopimuksen ja sen velvoitteiden tekeminen tunnetuiksi onkin VANEn yksi tärkeimmistä tehtävistä. Lisäksi VANEn tehtävänä on laatia kansallinen toimintaohjelma, jossa määritellään
- tärkeimmät kansalliset tavoitteet vammaisyleissopimuksen täytäntöönpanolle,
- keinot tavoitteiden saavuttamiseksi sekä
- seurantakeinot toimintaohjelman toteutumiselle.
Suomessa on laadittu tähän mennessä vasta ensimmäinen toimintaohjelma vuosille 2018–2019 otsikolla “Oikeus osallisuuteen ja yhdenvertaisuuteen”. Seurantaraportin mukaan muun muassa seuraavat asiat toteutuivat ensimmäisen toimintaohjelman kaudella:
- päätöksenteossa otettiin paremmin huomioon vammaissopimuksen velvoitteet
- tietoisuus vammaisten osallisuudesta lisääntyi
- tietoisuus esteettömyyden ja saavutettavuuden merkityksestä lisäänty
- vammaisyleissopimuksen velvoitteet tulivat tunnetummiksi.
Tänä syksynä neuvottelukunta aloittaa uuden toimintaohjelman laatimisen vuosille 2020–2023. Uudessa toimintaohjelmassa olisi vastattava ongelmallisesti toteutuneisiin asioihin, joten valmistelutyössä onkin keskityttävä arvioimaan yleissopimuksien mukaisten oikeuksien toteutumista vammaisten ihmisten arjessa.
VANE tekee myös tiivistä yhteistyötä vammaisten ja heitä edustavien järjestöjen kanssa. Yhdessä he päättävät, mitä painopisteitä ja toimenpiteitä uuteen toimintaohjelmaan olisi hyvä laittaa. VANEn tehtävänä on paitsi olla laatimassa toimintaohjelmaa myös seurata, miten pitkän aikavälin toimenpiteet käytännössä toteutuvat.
Lähteet:
https://vane.to/vammaisyleissopimus